wandelaar is een weeskind van de romantiek zwierDrie boeken over wandelen in noord Nederland

Gerrit Jan Zwier woont zelf in Groningen en heeft zijn omgeving er goed te voet verkend. Door de jaren heen is de noordelijk grens steeds verder afgezakt tot Gelderland maar liefst. Maar het noorden is natuurlijk maar een relatief begrip.

De wandelaar is een weesking van de romantiek

De 'noordelijke' editie van het ́Nieuw Wandelboekjé uit 2004, van de antropoloog met een voorkeur voor de noordelijke streken van de wereld. In deze uitgave concentreert Zwier zich op de noordelijke provincies van Nederland. Al wandelend over langeafstandspaden in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel beschrijft hij wat hij ziet en filosofeert hij over de romantische inborst van de tegenwoordige wandelaar.

Die zou bijvoorbeeld willen dat Nederland er nog zo bij zou liggen als in de dagen van de bekende veldbioloog Jac P. Thijsse (1865-1945) en negeert het liefst de vinexlocaties, asfaltwegen en industrieterreinen. Zwier geeft ook commentaar op wandelschrijvers uit heden en verleden en laat duidelijk merken wie hij waardeert (Craandijk, Nescio) en wie minder (Voskuil, Roodnat). De korte stukken zijn vaardig en onderhoudend geschreven en zullen bij alle wandelaars de lust tot nieuwe uitstapjes aanwakkeren. Ten opzichte van 'Nieuw Wandelboekje' zijn er zeventien van de 36 stukken vervangen en een aantal andere geactualiseerd.

 

wandelen is stilstaan bij de dingen zwierWandelen is stilstaan bij de dingen

Nieuwe wandelverhalen van de antropoloog en reiziger met een voorkeur voor de noordelijke streken van de wereld. In deze uitgave concentreert Zwier zich na 'Een wandelaar is een weeskind van de romantiek' nogmaals op de noordelijke provincies van Nederland, al is de grens van het noorden ondertussen gezakt tot Flevoland. Al wandelend over paden in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, Noord-Holland en Flevoland beschrijft Zwier wat hij ziet en filosofeert hij over het heden en verleden. Daarbij staan landschapsontwikkeling, flora en fauna en de lokale geschiedenissen centraal. Zoals altijd citeert de auteur regelmatig door hem bewonderde auteurs (Craandijk, Thijsse) en publicisten waarmee hij het oneens is om zo zijn eigen meningen te staven. De korte stukken zijn vaardig en onderhoudend geschreven en zullen bij alle wandelaars de lust tot nieuwe uitstapjes aanwakkeren. Een aantal stukken verscheen eerder in kranten en tijdschriften.

wandelgeluk zwierWandelgeluk

Laatste deel van een trilogie over wandelingen in het noordelijke deel van Nederland. Het noorden is de favoriete windrichting van de antropoloog en reiziger uit Zuidhorn (Groningen), maar het noorden is ook relatief, afhankelijk van de plaats waar je je bevindt. In Zwiers beleving horen Noord-Holland en Gelderland ook tot het noorden van Nederland en waarom ook niet. Al struinend over de paden beschrijft Zwier wat hij ziet, waar hij aan denkt en welke herinneringen uit zijn eigen leven boven komen drijven. Favoriete onderwerpen zijn onder meer flora en fauna, landschapsontwikkeling, reizen, mensen en geschiedenissen. Daarbij refereert hij vaak aan boeken die hij gelezen heeft. Regelmatig komt dominee Craandijk aan het woord, een wandelpionier uit de tweede helft negentiende eeuw die Zwier erg na aan het hart ligt. In dit deel onder meer wandelingen rond de Waddenzee, langs het riviertje de Ruiten Aa in Groningen, in de Achterhoek en in de Zaanstreek.

Gerrit Jan Zwier
De wandelaar is een weesking van de romantiek
Noordboek, 173 p. – 2012
ISBN: 9789033003455

Wandelen is stilstaan bij de dingen
Noordboek, 159 p. – 2013
ISBN: 9789033004414

Wandelgeluk
Noordboek, 149 p. - 2014
ISBN: 9789033004711