waterleidingduinen5225Een prachtige knisperfrisse herfstdag. We gaan eens kijken hoe de blaadjes vallen in de Waterleidingduinen.

We parkeren bij ingang De Zilk. We schrikken een beetje, de ingang wordt verbouwd (“om u beter van dienst te zijn”) waardoor een paar grote bomen en wat verhullende bosschages het veld hebben moeten ruimen. We kijken nu zo de duinen in, alsof ze zich alvast voor ons uitgekleed hebben. We hopen maar op een goede afloop.

Heermoes

We gaan vandaag voor een wat groter rondje waarbij we lekker door kunnen lopen zonder op elke kruising een beslissing te hoeven nemen. We kiezen daarom voor rechte makkelijk te volgen lijnen. Eerst maar naar het kanaal en dat helemaal aflopen. Het licht is wonderschoon. Er zijn wat wolken, maar er is ook volop zonneschijn, die herfstig goudkleurig over de duinen valt. De populieren ruisen meditatief bij het zuchtje wind. Langs het kanaal knalt de heermoes bijna gifgroen in kanten terwijl in de duinen hogerop de grijsbruine tinten de overhand hebben. Vele hertjes grazen doodgemoedereerd in de bosjes. Zo lopen we min of meer rechtdoor, naar de ingang Oase.

waterleidingduinen5210

 

Leyduin

Daar verlaten we de Waterleidingduinen en steken we over naar het landgoed Leyduin. Onder het gezeefde licht dat door het bladerendak valt lopen we langs de Leybeek door droge bruine blaadjes. We horen met regelmaat eikeltjes van de bomen vallen. We komen bij de nieuw horeca Gasterij Leyduin, waar we eigenlijk op aan koersten, maar besluiten daar toch niet te gaan zitten. Dat kan zomaar gebeuren. Dan zit je net lekker in je ritme en lijkt het opeens te druk op het terras. We lopen door.

waterleidingduinen5211

 

Woestduin

Langs de iconisch scheefgezakte Kaukasische vleugelnoot, een tulpenboom die rond 1750 moet zijn aangeplant, het oude buiten Leyduin, een verrassend plukje herfststijlloosin de berm en verder naar de voormalige paardenrenbaan van Woestduin, waar behalve het grassige tracé van de renbaan (vandaag vol vlasleeuwenbekjes) en de fundamenten van het totalisatorhuisje, waar de weddenschappen werden opgeteld en uitbetaald, niet veel van over is. Je hebt daarentegen ook alleen een oude ansicht nodig om je verbeelding te triggeren. Wat zou ik graag anno 1913 hier een rondje hebben gewandeld.                      

waterleidingduinenrenbaan

 

                    Renbaan Woestduin anno 1913 met op de achtergrond het totalisatorhuisje

waterleidingduinen5214

We verlaten Woestduin over de majesteuze lange beukenlaan die naast de renbaan loopt en komen op de drukke N-weg. We zien dat tuincentrum Budgetplant met zijn even eenvoudige als doeltreffende slogan “Veel voor weinig” er de brui aan heeft gegeven en betrappen ons op een tweede weigering bij de aanpalende horeca Buitenplaats Plantage, vooral omdat de te luide loungemuziek onze eigen flow verstoort. Alsof er opeens virtuele tralies om je meanderende gedachtes worden geplaatst. We strijken neer aan de overkant van de weg bij Vogelensangh, waar we op gastvrije wijze aan thee en witte chocoladetaart worden geholpen.

Vogelenzang

waterleidingduinen5227

Daarna gaan we via het ‘Engelse bos’ van Huis te Vogelenzang weer op de waterleidingduinen aan. In die landschapstuin loopt een mooi laantje tussen een paar weilanden met oude solitaire eiken, waar het late middaglicht prachtig over uitgestrooid wordt. Het kan haast niet anders of ik was in een vorig leven een barones of iets dergelijks, zo senang voel ik me altijd op oude landgoederen...

waterleidingduinen5230

We lopen langs de rand van de Waterleidingduinen weer op de auto aan. Hoewel je langs het hek en soms langs de zoemende provinciale weg loopt is het toch een aanbevelenswaardig pad. Het gaat lichtjes op en neer, je krijgt mooie doorkijkjes over de bollenstreek en er staan een paar monumentale oude bomen langs het pad.

Voldaan komen we bij de auto terug en scheuren we bij het begin van de schemering de 21ste eeuw weer in.

foto's: Maddy Goettsch

Praktische informatie

waterleidingduinenAmsterdamse Waterleidingduinen
17 km
Startpunt: ingang De Zilk

Horeca:
Kiosk bij ingang Pannenland
Pannenkoekenboerderij Oase bij ingang Oranjekom
Gasterij Leyduin in landgoed Leyduin
Buitenplaats Plantage en restaurant Vogelensangh langs de N-weg

Routebeschrijving vanaf parkeerplaats De Zilk:
Blauw/gele route, op splitsing overstappen op gele route, naar het kanaal, brug over en direct rechtsaf langs het kanaal, helemaal aflopen tot einde kanaal, pad rechtdoor volgen tot ingang Pannenland. Verder rechtdoor, bij kruising met ruiterpad, rechtsaf over het ruiterpad naar smal kanaal. Kanaal aan rechterzijde volgen tot ingang Oranjekom/Oase.

Waterleidingduinen verlaten langs pannenkoekenboerderij, N-weg oversteken, rechtsaf en na 50 meter linksaf Leyduin in. Direct rechtsaf, smal bospad in, bij kruising oversteken en pad vervolgen de Leybeek. Brugje over en kanaaltje linksaf volgen tot volgend bruggetje, kanaal aan ander oever vervolgen tot verhard fietspad, rechtsaf fietspad volgen, langs Gasterij Leyduin en even verder Huis Leyduin. Pad verder volgen langs parkeerplaats (Manspadlaan). Op T-splitsing rechtsaf (Woestduinweg), pad volgen tot fundament van het totalisatorhuisje, Vlak daarvoor rechtsaf bospad langs voormalige renbaan. Aan het eind van de renbaan linksaf door beukenlaan. Beukenlaan uitlopen tot uitgang Woestduin.

Links af over N-weg tussen de Horeca’s Buitenplaats en Vogelensangh. Bij rotonde rechtsaf (Bekslaan).Bij T-splitsing met Tweede doodweg, rechtdoor via ingang landgoed. Huis Vogelenzang links laten liggen en rechtdoor over graspad/laan tussen twee weilanden. Aan het eind rechtsaf langs slootje en door draaihek. Linksaf via ingang Pannenland de Waterleidingduinen in en eerste pad links nemen (geel/groene route in tegengestelde richting). Bij splitsing links aanhouden, groene route volgen (in tegengestelde richting). Pad langs hek blijven volgen tot je niet verder kunt (T-splitsing). Rechtsaf en eerste pad (nu verhard) linksaf. Dit is de blauwe route. Blijven volgen tot je terug bent bij ingang De Zilk.