ill push you filmIn 2014 doen twee vrienden de camino in Spanje. Dat is op zich niets bijzonders, maar in dit geval wel. De ene zit met een spierziekte aandoening in een rolstoel en de andere duwt hem, de hele weg. Deze documentaire volgt de aanloop naar deze onderneming en de hele tocht van Justin en Patrick naar Santiago. Het werd een aangrijpend verhaal waarin de perspectieven van beide vrienden aan bod komen. Met fraaie beelden en een mooie soundtrack zal deze proeve van vriendschap, hoop, liefde en gemeenschapszin niemand onberoerd laten. De hoge 8,9 van IMDb alleen al is een goede aanwijzing daarvoor. Het bijbehorende boek is inmiddels ook in het Nederlands verschenen.

I’ll Push you
Chris Karcher, Terry Parish
2017
IMDb 8,9

path to nidaros

Op Vimeo is The path to Nidaros te zien. Een prachtige documentaire van Hilse de Groote. Ze liep het hele pad alleen vanaf Oslo, droeg alle filmapparatuur mee (inclusief drone) en een tent in een zware rugzak. Professioneel gemaakt, vol betoverende landschapsbeelden en gesprekken met andere pelgrims. Een must-see voor iedereen die naar Trondheim ging, wil gaan of zich alleen aan de beelden wil laven.

Voorlopig te zien via Vimeo on demand. https://vimeo.com/ondemand/thepathtonidaros.

The path to Nidaros
Hilse de Groote
2018

ich bin dan mal weg dvdVerfilming van de Duitse gelijknamige bestseller. Het is het autobiografische reisverslag van Hape Kerkeling die vanaf de Franse grens naar Santiago liep. Kerkeling is in Duitsland bekend als comedian en tv-presentator. Na publicatie van het boek, steeg het aantal Duitse pelgrims op de camino naar verluid met tientallen procenten. De film heeft de juiste verhouding tussen grap en ernst. Charmantd en onderhoudende verfilming volgens de recensenten. Het boek werd in het Nederlands vertaald als: Ik ben er even niet.

Ich bin dan mal weg
Julia von Heinz
2015
IMDb 6,2

dvd olavsweg kopieHet Noorse alternatief voor St. Jacob voert door verschillende landschappen: Van het idyllische Oslofjord, via het legendarische Gudbrandsdal over de eenzame bergen van Dovre naar Trondelag. De filmmaker noemt het een ‘noordse mikrokosmos van superlatieven’. Met romantische rivieren, eenzame hoogvlakten, spectaculaire midzomernachten en in het wild levende muskusossen. Ontmoetingen met mensen zijn zeldzaam – zeldzamer in ieder geval als op de Camino de Santiago. Maar als ze plaatsvinden zijn ze vaak intens. Zoals die met een groep veroordeelden, die gevangenispastor Kjell Nyhus onderweg is.

Duitse film, oorspronkelijk voor televisie gemaakt.

Der Olavsweg - Pilgerwandern im Hohen Norden
Reinhard Kungel
2011
IMDb –

mile mile and a half filmIn een jaar met zeer zware sneeuwval, laten 5 vrienden hun dagelijks leven voor wat het is om de John Muir Trail te gaan lopen, een 340 km lange tocht van Yosimite (Californië) naar Mount Whitney. Ze willen dat in 25 dagen doen en zichzelf tegelijkertijd filmen. Met hun vriendschap, humor en toewijding steken ze andere mensen aan en de groep wordt steeds groter. Voordat ze top van de berg bereiken weten de kijkers al: het gaat om de reis, niet om de bestemming.

Mile... mile & a half
Jason M. Fitzpatrick, Ric Serena
2013
IMDb 7,4

6 million steps film kopieIn deze documentaire volg je een aantal wandelaars die gaan proberen om de Pacific Crest Trail (door California, Oregon en Washington) in een ruk uit te lopen. Ze beginnen in april aan de grens met Mexico en willen dan in ongeveer 5 maanden naar de grens met Canada, voor de eerste sneeuw begint te vallen. Ze moeten door droge woestijnen, over besneeuwde bergen, door weer en wind met meestal 7 tot 10 dagen eten op de rug. Het pad loopt door 7 nationale parken en 25 beschermde bossen. We zien hoe het de mensen vergaat die 165 onderweg zijn en niet alleen een verre reis door het land, maar ook een verre reis naar binnen maken.

Six million Steps
A journey inward
2011
IMDb 8,9

tell it on the mountain film kopieIn deze documentaire volg je een stuk of 12 wandelaars die gaan proberen om de Pacific Crest Trail (door California, Oregon en Washington) in een ruk uit te lopen. Ze beginnen in april aan de grens met Mexico en willen dan in ongeveer 5 maanden naar de grens met Canada, voor de eerste sneeuw begint te vallen. Ze moeten door droge woestijnen, over besneeuwde bergen, door weer en wind met meestal 7 tot 10 dagen eten op de rug. Deze docu volgt hikers van divers pluimage. Van doordesemde bijna profi-hikers met lange baarden en jonge debuanten. Een fascinerend verslag met het landschap in de hoofdrol.

Tell it on the mountain
Lisa Diener
2013
IMDb 8,8

southbounders film kopieEen jonge vrouw doet een poging om de Appalachian Trail in een ruk te lopen. Een tochtje van 3500 km. Met onder meer Amy Cale Peterson Scott Speiser en Christopher McCutchen. Goed geslaagde lowbudget film.

Southbounders
Ben Wagner
2005
IMDb  6,6

arthurs dyke film kopieVrienden Arthur, Geoffrey and Andy liepen 20 jaar geleden al eens het 285 km lange Offa’s Dyke Path (op de grens van Engeland en Wales). Ze waren toen rechtenstudenten. Nu gaan ze opnieuw op weg. Onderweg voegt een 40-jarige moeder zich bij het clubje. Zij zit in een midlifecrisis en heeft zicht ten doen gesteld een prestatie neer te zetten. De kilometers verglijden in een aaneenschakeling van regen, ruzies, chaotische overnachtingen en bizarre ontmoetingen. Maar ondertussen wordt er ook diep in de ziel gegraven en groeit er vriendschap waar je het minst verwacht. Er zitten hier en daar mooie beelden van het pad zelf in de film, maar over het algemeen blijft de camera dicht bij de personages.

Arthur’s dyke
Gerry Poulson
2001
IMDb 6,3

redwood highway film kopieMarie besluit een voettocht van zo’n 150 km te gaan maken naar de kust van Oregon. Ze wil naar de bruiloft van haar 22-jarige kleindochter. Hoewel de reis een zware wissel op haar niet meer zo piepjonge lichaam trekt, ligt de uitdaging voor haar vooral in het psychologische gevecht met de spoken uit haar verleden. Met onder meer Shirley Knight, Tom Skerritt, en Danforth Comins.

Red wood highway
Gary Lundgren
2013
IMDb 6,4

wild film kopieAmerikaanse film gebaseerd op het autobiografische boek van Cheryl Strayed. Zij maakte een 1700 km lange hike over het Pacific Crest Trail door de wildernis van Californië en Oregon. Strayed (Reese Witherspoon) is vastgelopen in haar leven. Haar moeder overleed, ze is net gescheiden, werkt als serveerster en vlucht regelmatig in heroïne en te veel slordige seks. De tocht moet een kentering teweeg brengen. Zonder enige ervaring begint ze op net te kleine schoenen en met een veel te zware rugzak die al gauw de bijnaam Monster krijgt. Toch houdt ze vol en kan ze al trekkend haar leven evalueren en plaats maken voor een nieuw bestaan. Vooral een verhaal over persoonlijke groei en loutering. Een lust voor het oog. Je wordt cinematografisch erg verwend met de onmetelijke en desolate schoonheid van de Pacific Crest Trail.

Wild
Jean-Marc Vallée
2014
IMDb 7,1

walk in the woods film kopieA walk in the woods

Verfilming uit 2015 van het gelijknamige boek van bestsellerauteur Bill Bryson. Robert Redford had zijn zinnen al lang geleden gezet op deze alternatieve 'roadmovie', waarin Bill Bryson met oude vriend Katz een poging doet om de legendarische Appalachian Trail te lopen, een wandeltocht van 3500 km door de Amerikaanse wildernis.

the way film kopieThe Way

Mooie speelfilm over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, geregisseerd door Emilio Estevez, die ook acteert, naast zijn vader Martin Sheen. Estevez heeft in het echte leven zijn vrouw ontmoet op de route wat de inspiratie voor deze film was.

compostella film kopieCompostelle

De Franse regisseur Freddy Mouchard volgt drie jaar lang pelgrims op hun route naar Santiago de Compostela. De wandelaars zelf komen alleen in voice-over aan het woord, met hun persoonlijke drijfveren, die lang niet altijd religieus zijn, en met verhalen over zaken als eenzaamheid, hitte en diefstal. Dit wordt afgewisseld met citaten van onder meer Rimbaud, Daumal, Coelho en Apollinaire, het landschap speelt een hoofdrol. De filmrecensenten vonden deze film uiteindelijk te oppervlakkig en eentonig.

Compostelle : le chemin de la vie 
Freddy Mouchard
2016
IMDb 6,3

tracks filmTracks

Over een ruim 3000 km lange trektocht door de Australische outback. De film is gebaseerd op de memoires van Robyn Davidson die dit avontuur in 1977 aanging. Robyn (Mia Wasikowska) vertrekt met vier kamelen en een hond uit Alice Springs en baant zich een weg naar de kust door de prachtige maar tegelijkertijd onbarmhartige woestijn.

rabbit proof fence film kopie kopieRabbit-proof fence

Waargebeurd verhaal van drie halfbloed aboriginalmeisjes die na hun ontsnapping uit een opvoedingskamp ruim 2000 kilometer te voet door het Australische binnenland trekken, terug naar huis.

straight story film kopieThe Straight story

De 73-jarige Alvin Straight leeft al jaren in onmin met zijn oudere broer. Wanneer hij hoortdat zijn broer bedlegerig is geworden na een beroerte, besluit hij hem op te zoeken. Met zijn slechte gezichtsvermogen en zwakke heupen vertrekt hij, koppig als hij is, om 600 km af te leggen op zijn grasmaaier. Richard Farnsworth kreeg een Oscar- en een Golden Globenominatie voor zijn uitstekende vertolking. Prachtige film die ondanks het vervoermiddel toch tot een wandelfilm gerekend kan worden. Straight gaat nl. niet sneller dan 5 km per uur. Met Richard Farnsworth en Sissy Spacek.

The Straight story
David Lynch
1999
IMDb 8

        

the way back film kopieThe way back

Het verhaal is geïnspireerd op het boek van de Pool Slavomir Rawicz, geschreven in 1956 (vertaald als De barre vlucht). Aan het waarheidsgehalte van dit boek wordt echter getwijfeld. In 1941 ontsnappen een Poolse luitenant en vijf medegevangenen uit een kamp in Siberië en ondernemen een barre tocht richting India. Ze lopen naar de vrijheid, een tocht van uiteindelijk 6000 km door onder meer de Gobiwoestijn en over de Himalaya.  Met onder meer Jim Sturgess, Colin farell, Ed Harris en Saoirse Ronan.

The way back
Peter Weir
2010
IMDb 7,3